cinta pada seseorang akan membuatkan kita rindu, cinta pada Allah akan membuatkan kita ingat padaNya, cinta pada kampong akan membuatkan kita sentiasa rindu dan sentiasa mengingatinya

Monday, November 18, 2013

ceritera praktikal aku (PART 1)

Assalamualaikum...
bismillah

fuhhh !! fuhhh !! berhabuknya blog ni...
setelah berbulan tak dijelajah
dan kini
banyak story mory yg aku nak kongsikan dekat sini...

bermulanya ceritera praktikal aku
tanggal
15 JULAI 2013
tarikh yang tak dapat aku lupakan
beribu pengalaman, pelbagai ragam, pelbagai rasa
ouh indahnya !
alhamdulillah..aku diberi nikmat itu..

cerita bermula 3 hari sebelum aku melangkah ke alam pekerjaan (praktikal)
masa tu puasa..perasaan bercampur baur..
takut, resah, gelisah, gementar
macam persoalan bermain di minda..
'boleh ke aku mengajar anak orang ni ?' faham ke budak2 ni nanti bila aku ajar ?'
macam2 la ada persoalan tu..
bak kata orang..nak tak nak kene hadap juga demi untuk menamatkan pengajian

alkisah
hari jumaat 2 hari sebelum praktikal 
ada perjumpaan dengan GPK yg lebih mesra dengan panggilan IBU (PN ROSLINA BT AZIZ)
perjumpaan yang simple tapi banyak maklumat yg kami dapat
mula2 masuk kat dalam bilik dokumentasi tu masing2 tak kenal satu sama lain
'aku tengok kau', ' kau tengok aku'
masing2 diam seribu bahasa..
tanya nama pon macam nak tak nak..almaklomlah malu katanya...
aku datang lambat waktu tu...punyelah bedebor rasa hati..
tup2 jumpa hana..
dialah 'geng' praktikal pertama yg aku jumpe..
nasib baik ade geng lambat..haha
masuk2 bilik...ibu mintak perkenalkan nama dan kos..then ibu bagi taklimat tentang apa yang perlu dibuat untuk hari isnin nanti..
masa perjumpaan ni dua orang geng praktikal tak dapat datang sebab join sukan UPSI
ok fine !
perjumpaan dengan ibu simple dan padat

habis je perjumpaan
aku dengan faz (coursemate aku) berkeliaran mencari rumah..
haaaaa...dasyat tak ? lg  2 hari nak start praktikal baru nak cr rumah..haha
 tp nasib kami baik..
faz pusing2 dengan keluarga dia tup2 tanya orang .. ada pulak sbuah keluarga yg kesiankn kami
jadinya dia tumpangkan kami dekat rumah dia
rumahnya agak kurang selesa tp sudah memadai untuk aku dgan faz nak idop dalam 4 bulan ni...
tuan rumah kami tu tinggal suami isteri dalam lingkungan 70-an dan anaknye sorang 40-an oku pulak tu..jadi kami simpati sengan keluarga ni..so kami ingat nak stay situ sambil tolong2 apa yang patot..
da setel pasal rumah 
~aku pon balik rumah aku untuk kemas2 barang bagai~

ahad tu aku datang balik dekat rumah yg kami sewa tu...
ok dah siap2 segala barang da lengkap...
get ready untuk ke sekolah sebagai seorang GURU PELATIH keesokannya !!
jyeahhh !!

pesan ibu, pkul 7.15 nak kne ade dekat skolah sbab esok kan hari isnin..
wallaweyh !!
gila awalll !!!! haha
ok fine !!
minggu pertama praktikal...aku dengan faz jalan kaki je..
bapakk jauh nak jalan ikut jejantas...bulan puasa plak tu..
kuruih aku !!
demi praktikal ku gagahkan jugak..
minggu pertama, hari isnin kami diperkenalkan sorang demi sorang...
wah2 !! tetibe rase mcam artis plak...
bukan ape..bebudak pandang pelik je dkat kami..
haha
ok fine !

lpas habis perhimpunan..kami duk lepak dekat blik dokumentasi tu lagi untuk diberikan jadual masing2...mule2 perjumpaan dengan pengetua n GPK hem..
segala macam peraturan diberitahu masi ni...ok fine..kene pkai stokin..baju kene kemas n bla..bla..bla..
macam biasa la perkara wajib yang kitorang buat dekat upsi..pakaian kemas dan lain2..
ok next perjumpaan adalah bersama dengan GPK ko CG BAHARUDIN n guru2 koku iaitu CIKGU ROHIDAH dan CIKGU SALASUN...wah !!
time ni tak bole bla !! 
cg baha main bagi je sukan tup2 dia lupa sukan ape yg dia bagi dkat aku..haha
akhirnya kami dapat sukan, unit uniform dan kelab kami masing2...
aku dapat petanque (tibai je eja), silat dgan kelab pengguna..
wah hebat !!
selesai je pembahagian koku ni...next perjumpaan adalah bersama dengan GURU PEMBIMBING (GP)..inilah perjumpaan yg paling kami nanti2kan..
ok fine !! kami menunggu dengan penuh kesabaran..lambat benor gp aku smpai..haha..otai la katekn..
ok semua dah ada...
pembahagian jadual dan subjek yg kene ajar mula diberi..
WAHH !! tetibe aku tekejut bila ibu bagitahu yg aku kene mengajar ADDMATH dekat SEMSAS..ya Allah..punye la bedebor rase hati..takot pon ada..geng2 aku yg lain sume dah pandang aku..haha..gila tekejut aku...(sebenarnya subjek tu lah yg paling aku tak nak ngajor dekat skolah aleh2..itu yg aku kene ngajo PADAN MUKA AKU !!) haha
ok...aku sanggup terima cabaran...ala addmath je kot !!
fuhh !!!
gp aku bapak otai ! CIKGU HAMDAN BIN TAIB namanya...aku respect gile kat dia !!
cg hamdan ni guru cemerlang addmath dekat semsas...cg hamdan ni adalah salah sorang daripada penggubal soalan addmath SPM ok !!
tetibe aku rasa bangga dapat jadi ank didik dia..
bile dah dapat gp masing2..kami dibawa oleh gp masing2 untuk setelkan apa yang patot...
gp aku bawak aku p blik guru..aku follow je..
perkara 1st dy tanya aku is my latest pointer bape...
aku bgtaw...dy kata dy boleh tolong naikkn pointer aku..alhamdulillah dalam hati aku rase lega..hehe
ok..smpai blik guru...wah2 ! aku disuhnya duduk dalam bilik ketua bidang (bilik cg hamdan) aku tolak..so aku duk la dkat barisan cingu2 math..meja aku strategik gile ! betul2 depan pintu masuk, depan aircond dan behadapan dengan meja gp aku (meja cg hamdan besepah) haha..
hari 1st tak banyak yg kami buat..
eh2..nak taw geng2 praktikal aku yg lain duk dkat mana ??
hah !! meh aku bgtaw..
4 orang budak sukan duk dekat blik sukan, 2 org budak tesl duk dkat bilik bahasa dan aku dengan faz duduk dlam bilik guru..
u know what kami geng praktikal ni pair taw
4 LELAKI & 4 PEREMPUAN
memng kebetulan !!

ok fine ! disebabkan hari pertama...
tak banyak yg kami buat...
mana taknya...perjumpaan sana perjumpaan sini..tgk2 da abis waktu skolah..
hah ! ini SBP jadi kami terpaksa akur yg kami kne balik pling awal pkul 3..haha...
sabar je la...

next day
selasa..
hari kedua kami..
datang skolah mcam biasa jalan kaki ikut jejantas (SUMPAH PENAT)
smpai skolah duk dkat tempat masing2..aku duk kat blik guru...
dan2 plak hari selasa ada kelas cg hamdan...
wow !! 1st klas aku...cg hamdan suruh masuk...
AKU PASRAH !..haha....
aku masuk...tengok bebudak ni mcam pandang pelik je dkat aku...aku buat gaye sporting aku then setel !... kelas pertama yg aku masuk tingkatan 4 KREATIF !!
ok..perkara pertama yang aku tanya diorang adalah..
'siapa yang fail addmath ?'
~semua angkat tangan~
dlaam hati aku...bio benor ?!..then aku tukar soalan..
'siapa yang pass addmath exam baru2 ni ?'
4 k3 5 orang je angkat daripada 23 org...
ok..semangat aku utk ajar addmath kembali kuat !...niat aku masa tu..aku nak belajar sama2 dengan diorang sambil2 mengajar diorang...alhamdulillah students sume ok walaupun ada yang macam tak puas hati aku masuk...aku peduli ape..haha....
itulah kelas pertama yang aku msuk untuk minggu pertama...wow !! memng seronok sngt ble da sebang dengan budak2 ni...

itu cerita dengan bebudak..ini cerita aku dengan geng2 praktikal aku..
kami berlapan
meh aku perkenalkan sorang2..
1st- AZIZ => TESL
2nd- AHMAD=> PJ
3rd- AQMAL=> COACHING
4th- IZRUL => COACHING
5th-FARHANA => TESL
6th-MAISARAH=> PJ
7th-FAZLIENA => MATH
8th-SITI (aku) => MATH

ok..inilah geng praktikal aku !
huarghhhh !!

ngantok weyh !!
ok la...esok aku sambung story mory pasal geng praktikal aku ni plak ea..hehe


p/s: mule2 takut tu biasa la benda 1st time kita buat kan, jangan sia2kan kepercayaan yang orang da bagi dekat kita sudah okey guys ! truskan usaha dan cuba buang rasa takut yang ada dalam diri tu..insyaAllah Allah akan bantu...

~be the BEST among the REST~

ok geng ! nytes
jumpe esok !!
assalamualaikum