cinta pada seseorang akan membuatkan kita rindu, cinta pada Allah akan membuatkan kita ingat padaNya, cinta pada kampong akan membuatkan kita sentiasa rindu dan sentiasa mengingatinya

Saturday, January 5, 2013

mesti tengok ! PENTING !...


Bismillah...
Asslamualaikum..
whatssup geng (mcam la ade geng)!
ok for da 1st time gadis kampung mengepost or mengupdate blog yg rasenye dah besawang ni...ahaha utk thun bru yakni 2013..
post ni ala2 skema sbab maklomlah 1st update utk thn bru haruslah skema..

sebenaqnye we all tengah sekarang tgah duk sibuk menyerabotkan kepala tuk exam..
tup..tup..
terbace plak dah khasiat rosel ni...
uolls knal kew rosel tu pe bende ?.. haha
kalo taktaw jom2 kite bace ni

ROSELLE atau nama saintifiknya Hibiscus Sabdariffa L. yg dikatakan berasal dari Sudan, Afrika ini merupakan tumbuhan dlm keluarga bunga raya tetapi masih ramai yg belum benar2 mengetahui khasiatnya. Kebanyakan semua bahagian Bunga Roselle boleh digunakan antaranya bunga, daun, kelopak buah, biji dan akar
Menurut satu artikel mengatakan bahawa Jus Roselle mengandungi Vitamin C sebanyak 9x ganda jk dibandingkan Oren, 3x ganda berbanding Anggur dan 2.5x ganda berbanding Blackcurrant.
Antara Kegunaan Bunga Roselle adalah seperti berikut :-
1. Batuk
2. Merawat demam
3. Darah tinggi
~ Kelopak buahnya dibuat ulam.
4. Merawat ketagihan arak(alcohol)
5. Hepatitis.
6. Menurunkan kandungan kolestrol dan lemak dalam darah
7. Membantu melancarkan pengaliran darah
8. Melawaskan pembuangan air besar
~Kelopak buah diblend dibuat jus dan diminum
9. Mengurangkan penyakit ulser perut
~Amalan meminum rebusan daunnya dapat mengurangkan penyakit ini
~ akar tunjang rozel direbus menjadi segelas air ditambah air perahan kunyit,diminum bagi ulser yang kronik
10. Melancarkan pembuangan air kecil dan mengubati kencing kotor
~Bunga rozel direbus dengan air dan diminum air rebusan tersebut.
11. Menyejukkan badan dan meningkatkan pengeluaran peluh.
~Biji rozel dibuat jus dan diminum.
12. Merawat cirit birit dan berak berdarah.
13. Membantu meningkatkan kesihatan mata dan mencegah rabun malam
~Daun dibuat ulam
14. Menghilangkan parut dan mengubati luka
15. Kelopak buahnya dibuat jus, kordial dan bahan campuran dalam pembuatan biskut dan kek.
16. Daunnya boleh dijadikan campuran ddalam masakan seperti tom yam dan sup.



ni la buah rosel yg dimaksudkan tu...
memang sedap kalo dibuat ayor !!
hehe



p/s: mencuba itu tak salah kan, so apo laie kalo nak torai raso'e gtaw den...kek kg den banyak si rosalinda ni...selamat mencuba ye kengkawan..

gunite !
wish me luck for my final exam
miss uolls

^_^

wassalam